אינטליגנציה של הלב

 

פוסט מקורי מ12.6.21

 

אני שוב צוללת בקריאה אל אחד המחברים האנימיסטים האהובים עלי, Stephen Harrod Buhner, ורוצה לשתף מהפרספקטיבה הייחודית ונוקבת שלו (בקיצור משווע ובתיבול קמצוץ תובנות משלי), הפעם מספר ישן יותר: The Secret Teachings of Plants: The Intelligence of the Heart in the Direct Perception of Nature. כשהוא כותב "אינטליגנציה של הלב", הוא מתכוון בדיוק לזה.

 

העולם האמיתי מתקשר (כלומר, מכיל ומעביר מידע), פרקטלי ובעל מורכבות אינסופית. בוהנר מציג כדוגמא את קו החוף, שמציירים אותו על מפות כאילו ניתן להגדיר ואף למדוד אותו. במציאות, ככל שנסתכל קרוב יותר ונמדוד מדויק יותר, הקו הולך ומתארך בהוספת פיתולים הולכים וקטנים. כך עוד לפני העובדה שהגבול בין ים ליבשה בתנועה מתמדת. אין הגדלה מקסימלית שממנה והלאה לא מתווספת עוד מרכבות. ומה שנכון לגבי קו החוף תופס גם לגבי עץ או עלה או שורש או עצמנו. זה בניגוד מוחלט לרושם שאנחנו מקבלים ושואפים לייצר בבנייה אנושית של מישורים ישרים וצבעים חלקים. לעולם האמיתי מספר אינסופי של שכבות חיות, נושמות, נעות, מתקשרות ומשתנות, בתמרון משותף בלתי פוסק.

הקיום המורכב והמשתנה מייצר ללא הרף כמות עצומה של תנודתיות, גלים אלקטרומגנטיים ואחרים שמכילים מידע (כמו שגלי רדיו הם גלים אלקטרומגנטיים שמכילים מידע). גם בגופי צמחים וחיות קיימות אוסילטורים (מתנדים בעברית?) שגם מייצרים וגם קולטים ומפענחים את המידע האלקטרומגנטי העדין, כמו במערכות שבעזרתן דבורים וציפורים מנווטות. גם בגופנו קיימים חיישנים-גנרטורים כאלה, בעיקר הלב.

 

אדלג על כל ההסברים הטכניים שבוהנר מצטיין גם בהם, ואקפוץ לנקודה שהלב שלנו קולט ומגיב לתנודות האלה באופן ישיר. כשהמערכת שלנו מסתנכרנת ללב, אנחנו מגיבים למידע שנכנס במורכבות הנדרשת, ואנחנו קולטים משמעות בכל מפגש עם אנרגיה חיצונית לנו – חשים מהימנה אופי והרגשה (משתנים) של חדר, של חורשה, של אדם, אפילו של רעיון או נקודת מבט.

 

כאשר אנחנו מסתנכרנים למוח, אנחנו מפספסים את כל זה. אנחנו נוהגים לחשוב על המוח כמעבד-על שמסוגל להתמודד עם רמת המורכבות הגדולה ביותר, אבל לא כך. דפוסי החישה ועיבוד של המוח יותר ליניאריים ופשוטים מאלה של הלב, פחות מגיבים, יותר נתונים לרעש אקראי. פלטפורמות של מדיה חברתית ורוב התוכן מתווך המסכים, כמו השגרה שלנו במקומות עבודה, כמו בתי הספר שלנו, כמו כל דרך החיים שלנו, משקפות את הדגם הזה – צורת חישה ועיבוד שלא מתקרבת להספיק להתמודדות עם עולם חי.

 

החדשות הטובות הן שהשימוש באינטליגנציה של הלב עדיין נגיש לנו ואפשר ללמוד אותה. נכון שנדרש אימון והתמדה, כמו כל מיומנות אחרת. לרוב גם נדרש מידה של הדרכה והכוונה. אני בהחלט הייתי זקוקה לכך – איך בנעוריי כל כך נמשכתי ליערות בידיעה שיש שם משהו בשבילי וחוויתי התסכול העצום כשהמשהו הזה נשאר מחוץ להישג ידי – ועדיין יש לי הרבה מה ללמוד ואני מכירה תודה על כל פיסת הדרכה והכוונה שאני זוכה להן. אבל ניתן לשקם משהו מהיכולת הזאת, וככל שנעשה זאת, נהיה בריאים, מאושרים ושלווים יותר, נוכחים וחיים יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *