הרגל הנפרדות השלישי – מאבק

פוסט מקורי מ9.1.21

 

מתוך מחסור ושיפוט נולד הרגל הנפרדות השלישי – מאבק

 

בהינתן מחסור, צריך להתחרות – כלומר, להיאבק – כדי לזכות במה שנחוץ לנו. זה נכון בין אם זו תחרות על כסף או תשומת לב או זמן או הלגיטימציה לשיר. החברה שלנו עוד משבחת את התחרות כאמצעי העיקרי לעודד יצירתיות וצמיחה.

 

בהינתן שיפוט, המניח אנשים רעים, מובן שיש להיאבק נגדם. תפיסת המאבק משתקפת במטפורה של מלחמה השכיחה אצלנו: מלחמה בעוני, מלחמה בקורונה, מלחמה בתאונות דרכים… ההרגל לראות את הכל במונחים של מאבק ומלחמה כל כך מושרש אצלנו שלעיתים אנחנו מתקשים למצוא מילים אחרות לתאר משימה.

 

הרגלי מאבק אלה יחסית מוכרים, אז אני רוצה להתמקד בהרגל של מאבק פנימי. אנחנו סבורים שעל מנת להתפתח עלינו להיאבק בדחיינות, בעצלנות, בחמדנות, בשלל מגרעות נפשיות ורוחניות, אותם אנחנו תופסים כאופי האמיתי שלנו. אנחנו מאמינים שבני אדם לא יכולים לסמוך על מנגנון טבעי של הנאה ורתיעה שאומר לכל שאר הבריות מה לאכול, כמה לישון, איך לחיות. אנחנו חווים את עצמנו כפגומים בעצם מהותנו, ומנהלים מאבק אינסופי נגד עצמנו.

כך אנחנו חווים את העולם, גם הפנימי וגם החיצוני, דרך פריזמה של פיזיקה מכנית, שאומרת שהדרך היחידה להזיז או לשנות דברים הוא כוח. וידוע שמה שלא הולך בכוח צריך יותר כוח. הנחה זו שרק כוח גורם לדברים לקרות, משאירה אותנו במלחמה תמידית, קיומית, נגד עצמנו, נגד הסובבים אותנו ונגד העולם. כמו שאר הרגלי הנפרדות, אם נחפש אותו, נראה עד כמה הרגל המאבק רווח בחיים שלנו, בדברים קטנים כגדולים. אולי גם נשים לב עד כמה הרגל המאבק נגזרת מתפיסה בסיסית שאנחנו במהות נפרדים, ומשמר אותנו בודדים.

 

כאן ההבדל העצום בין תפיסת עולם אנימיסטית לתפיסה המכניסטית של התרבות שלנו. כאשר אנחנו מתוודעים שגם אנחנו וגם העולם טובים מספיק, כאשר אנחנו לומדים שאפשר לסמוך על הטבע שלנו, על הטוב והאינטליגנציה הבסיסיים גם שלנו וגם של העולם, שיש לנו בעלי ברית ומשפחה – זוהי טרנספורמציה מקיפה כל כך של נקודת מבט וחוויית חיים שקשה לתאר אותה.

 

כפי שאייזנסטיין מסביר, אנחנו לא היצורים היחידים עם פגם בחוש ההנאה שמכוונת אותנו לעשות את מה שטוב ובריא לנו. אנחנו לא באמת צריכים להיאבק בעצמנו כדי לעשות את הדבר הנכון, כמו שסבתא טריה לא צריכה להכריח את עצמה לרצות להחזיק נכדה – היא רוצה בכך בכל מאודה (כך מספרות לי). הבעיה היא לא שאנחנו נשאבים אחרי ההנאה ומתפתים לצריכה מוגזמת, אלא שמוצא לנו בעיקר תחליפים לא מספקים. נצטרך לחפור יותר לעומק כדי לגלות מה מביא הנאה, שמחה, עונג ואושר עמוקים ואמיתיים.

 

אנחנו גם לא היחידים בלי נישה אקולוגית, בלי תפקיד להשתלב עם ולתרום לכלל. אנחנו גם לא צריכים לסבול או להכניע את עצמנו כדי להיות שם. להיפך, אין דבר בעולם יותר טבעי ומהנה. אנחנו לא נידונו להיאבק בעולם – אנחנו כאן להתענג עליו ולהוקיר אותו – to treasure it.

2 מחשבות על “הרגל הנפרדות השלישי – מאבק”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *